Erno Prosman pakt wereldrecord blindsimultaandammen

Internationaal damgrootmeester Erno Prosman (39) heeft het wereldrecord blindsimultaandammen overgenomen van oud-wereldkampioen Ton Sijbrands. Het record stond op 28 partijen, Prosman tilde het in Gouda naar 30. De inwoner van Delft voldeed met 42 punten exact aan de voorgeschreven eis van een winstpercentage van 70 procent. Hij won 17 partijen, speelde er 8 remise en verloor 5 keer.

De recordpoging begon op vrijdag 6 juli en duurde bijna 29 uur. Na een goed begin beleefde Prosman naar eigen zeggen een “dramatische nacht”. Hij maakte teveel fouten en kwam na een aantal verliespartijen onder het gevraagde winstpercentage terecht. De uitdager zelf, toeschouwers en veel dammers die de sessie live via internet volgden, vreesden het ergste. Na 22 uur spelen herpakte Prosman zich en begon hij weer te geloven in een goede afloop. Het einde was zenuwslopend, er mocht geen fout meer gemaakt worden.

Prosman heeft in totaal circa 1.500 zetten gespeeld zonder enig hulpmiddel. Hij zat al die tijd afgezonderd in een kamertje, zonder dambord, en kreeg via een telefoonverbinding de zetten door. Het evenement vond plaats in het recent geopende Huis van de Stad in Gouda.

Tijdens de wereldrecordpoging was de uit Hattemerbroek afkomstige Bart Lugthart van DEZ-NGKZ één van de tegenstanders van Prosman. Na 27 uur en 41 zetten moest hij in de blinddammende grootmeester Prosman zijn meerdere erkennen. Zie ook: www.blindsimultaangouda.nl


Erno Prosman speelde tijdens het NK dammen 2011 in Wapenveld een demonstratie blindsimultaan dammen tegen 8 tegenstanders van de plaatselijke damclub en uit de regio.

Meer over Erno Prosman
Als jeugdspeler werd Prosman al wereldkampioen junioren. In 1996 bevestigde hij zijn talent door als 23-jarige debutant direct Nederlands kampioen te worden. Hij plaatste zich daarmee voor het Wereldkampioenschap dammen in Ivoorkust waar hij de finaleronde haalde.

Eind jaren negentig gaf hij de voorkeur aan een maatschappelijke carrière bij Shell, boven een bestaan als profdammer.

De laatste jaren is Prosman in de ban geraakt van het blinddammen, tot dan toe het exclusieve domein van levende damlegende en tweevoudig wereldkampioen Ton Sijbrands. In 2004 speelde hij zonder noemenswaardige voorbereiding een blindsimultaan tegen 18 personen en haalde een winstscore van 72,2%. In 2008 zette hij het wereldrecord blindsimultaandammen op zijn naam tegen 27 spelers. In 2009 pakte Sijbrands dit record weer terug door het op te nemen tegen 28 spelers.


Geplaatst op zondag 8 juli 2012 door Eva

Terug naar ovezicht

Met dank aan:

Eye-t Webdesign

Muziekhuis Souman

Petreainvest