Digitale clubavond sneldammen als afsluiting van 2020

Ook op de laatste maandagavond van 2020 werden de digitale damborden weer uit de, denkbeeldige, kast gehaald. Omdat het traditionele kersttoernooi niet door kon gaan, werd deze avond gekozen voor een sneldamtoernooi.

Door Albert Lusink

Deze avond gingen 6 deelnemers de strijd met elkaar aan. In tegenstelling tot het traditionele toernooi, zoals dat ieder jaar op de club gespeeld werd, hoefden de spelers geen prijsje mee te nemen. Dat zou ook lastig te realiseren zijn. Het enige waarom gespeeld werd was dus een eervolle vermelding.

De spelers kregen bij aanvang van de partij 5 minuten op de klok en kregen er per gespeelde zet 3 seconden bij, waardoor iedere partij ongeveer een kwartier in beslag nam. Rienk van Marle liet zich niet afleiden door zijn rol als toernooileider. Hij won 3 van zijn 5 partijen en speelde remise tegen Geurt Souman en Freek Jongerman. Het zilver ging naar Geurt Souman. Hij moest ook aan Henk van Ommen remise toestaan en verloor van Freek Jongerman. Van Freek Jongerman was het scoreverloop wel heel opmerkelijk. Tegen de nrs. 1 en 2 scoorde hij dus 3 punten, maar tegen de andere spelers kwam daar slechts een enkel puntje bij.

Met dit speeltempo is het niet te doen, om naast je eigen partijen ook die van anderen te volgen. Daarom geen partijfragmenten, hoewel er ongetwijfeld wel wat momenten waren die hier een plaatsje verdiend zouden hebben. De totale scoretabel was als volgt:

Rienk: 8 punten
Geurt: 6 punten
Albert: 5 punten
Geert-jan: 4 punten
Freek: 4 punten
Henk v. Ommen: 3 punten

Alle partijen die op de digitale clubavond werden gespeeld, gebeurden met behulp van de website van Lidraughts.org, waar het dammen in diverse vormen en met een speelsnelheid naar keuze beoefend kan worden. Een aantal clubgenoten is hier vaak te vinden. Zo staan er van Rienk van Marle al iets meer dan 1400 partijen in het archief. Van Rick Hakvoort zelfs al bijna 3600. Maar dat is nog niets vergeleken met Geurt Souman. Van hem zijn er al 5100 partijen opgenomen.

Ook volgend jaar gaan we weer door met deze alternatieve clubavonden. Voor wie het leuk lijkt om ook mee te doen, maar nog niet weet hoe, de spelers die hier vaker te vinden zijn willen u graag informeren hoe dit gaat. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Geplaatst op dinsdag 29 december 2020 door Maikel