De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Of, hoe een troostprijs een hoofdprijs werd

Nadat in de laatste ronde van de reguliere competitie het kampioenschap, en de daaraan verbonden directe promotie, werd verspeeld, restte voor het landelijke team nog een wedstrijd tegen een team uit de hogere klasse. De winnaar zou volgend seizoen in die hogere klasse spelen, de verliezer zou in de lagere klasse moeten blijven, dan wel naar die klasse degraderen.Een wedstrijd die als een soort troostprijs werd geien, zeker toen bleek dat Asten(N.Br.) de sterke tegenstander was, die bovendien het voordeel van een thuiswedstrijd had.
Dat er een groot krachtsverschil was bleek al bij de bekendmaking van de beide opstellingen. Waar het achttal van de thuisclub met een gemiddelde rating (een getal wat op basis van eerder behaalde resultaten de speelsterkte aangeeft) van 1108 achter de borden verscheen, moesten de bezoekers het met 1014 doen. Een verschil wat normaal gesproken niet in te halen is. Maar of het de druk was bij de thuisploeg, die immers geacht werden deze wedstrijd te winnen, terwijl de bezoekers vrijuit konden spelen, we zullen het nooit weten. Maar tijdens de wedstrijd was van het verschil in rating weinig of niets te merken.
Aan het hoogste bord troffen de sterkste spelers van beide teams elkaar. Aanvankelijk kwam Albert Lusink wat onder druk te staan, maar hij wist daar onderuit te komen met remise als resultaat. Henk Mostert stond misschien iets beter, maar onvoldoende voor winst, dus ook hier werden de punten gedeeld. Wapenveld kwam op voorsprong dankzij Freek Jongerman. Met een schijf meer, een voordeel op de klok en een overwegende stand, pakte hij een verdiende overwinning. De gelijkmaker kwam al snel. Geurt Souman moest zijn tegenstander feliciteren.
Alie Beekman had wel de betere stand, maar haar tegenstander wist met remise te ontsnappen. Hierna volgde gelijkwaardige remises van Gerrit Eilander en Harry Beekman.
Bij een 7-7 tussenstand hing alles af van de partij van Henk van Renselaar. Onze voorzitter had een voordelig eindspel bereikt, wat op de grens tussen winst en remise leek te balanceren. Terwijl ook de klok een woordje ging meespreken wikkelde Henk af naar winst en bracht daarmee de einstand op 7-9 in ons voordeel en daarmee was de promotie een feit. Een resultaat wat van te voren niet voor mogelijk werd gehouden.

De gedetailleerde uitslagen en later ook de partijen zijn te volgen op:
https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/detailscl.php?Ui=79019&Id=44945&se=23

Albert Lusink


Geplaatst op zaterdag 11 maart 2023 door maikel

Terug naar ovezicht

Met dank aan:

Eye-t Webdesign

Muziekhuis Souman

PetreaInvest