Vincent 3e op NK sneldammen

Het was een lange dag, zaterdag 19 juni 2010. Omdat Nederland moest voetballen werd extra vroeg begonnen in Den Hommel in Utrecht met de Nederlandse Kampioenschappen sneldammen, alle leeftijden en categorien.Vincent 3e op NK sneldammen

Omwille van de tijd was ook de poule-indeling iets anders dit jaar. Bij de welpen werd begonnen in 3 poules van 8. Daarbij waren de favorieten keurig over de 3 poules verdeeld. Enkele kanshebbende welpen hadden wat meer moeite met het snelle van sneldammen, want het was opvallend dat daardoor regelmatig partijen werden verloren. Ilse Barf, Nederlands Kampioen 2010 bij de meisjes verloor op die manier tenminste 2 partijen. Dirk Vet verloor zo zijn poulewedstrijd tegen Vincent, Bart Westerveld zijn partij tegen Simon Hol en Marco de Leeuw verloor zo in de finalepoule van Dirk Vet.

De welpen waren zeker weer aan elkaar gewaagd waardoor het uiteindelijk nog een zinderende finale werd. Bart Westerveld had dit keer zijn zenuwen goed onder controle en stond na 4 ronden al met voldoende voorsprong om zich de nieuwe kampioen van Nederland te mogen noemen. Zijn laatste partij was tegen Dirk, die er met de zege vandoor ging. Daardoor kwam deze veilig op een 2e plaats. De vier anderen maakten het uiteindelijk nog weer bloedstollend spannend. Marco verloor van Wensley en Ilse had onvoldoende tijd tegen Vincent voor de overwinning, waardoor Ilse op 3 punten bleef steken en Wensley, Marco en Vincent alledrie op 4 punten eindigden. Er moest dus nog een barrage gespeeld worden om de 3e, 4e en 5e plaats.

Vincent, die tijdens de finalepoule in een behoorlijke dip was geraakt, zag daarmee weer een kleine kans op een podiumplaats en wist zich op wonderbaarlijke manier te herstellen. Nadat Marco van Wensley had gewonnen, nam Vincent vol zichtbaar zelfvertrouwen plaats achter het bord. Na een gewiekst openingszetje wist hij naar een coupe Philippe toe te werken die al snel werd opgevolgd door nog een soortgelijke 1 om 4. Wensley moest hierdoor voor het eerst in Vincent zijn meerdere erkennen (twee eerdere partijen ging de zege steeds naar Wensley). Daarna ging het dus nog om de 3e en 4e plaats tussen Marco en Vincent. Door de finale NK op 22 mei had Vincent mentaal wellicht een kleine voorsprong op Marco. Zijn houding achter het bord was dan ook overtuigend, maar op het bord was Marco hem de meerdere. Helaas kon Marco zijn voorsprong steeds niet afmaken naar winst, waardoor uiteindelijk zelfs een 3e barragepartij nodig was tussen deze twee vechters.

Vincent zat ruim een minuut gunstiger in zijn tijd, waardoor Marco uiteindelijk een fout maakte door achter te lopen, waarbij Vincent ter verdediging een 4-slag kon maken. Daarrmee gaf Marco jammerlijk de 3e plaats uit handen.

De einduitslag bij de welpen werd hierdoor:

1) Bart Westerveld
2) Dirk Vet
3) Vincent Houtjes
4) Marco de Leeuw
5) Wensley Gajadien
6) Ilse Barf

Vincent 3e op NK sneldammenVincent 3e op NK sneldammenVincent 3e op NK sneldammenVincent 3e op NK sneldammen


Geplaatst op zondag 20 juni 2010 door cor

Terug naar ovezicht

Met dank aan:

Eye-t Webdesign

Muziekhuis Souman

Petreainvest