De geschiedenis van het dammen

Volgens sommige damhistorici en sommige schaakhistorici is het damspel een kind van het schaakspel, is het in de middeleeuwen uit het schaakspel voortgekomen. Ze wijzen op de overeenkomsten tussen dammen en schaken. Het geruite bord. De promotie van de schaakpion en de promotie van de damschijf. Het woord dame, dat in het Frans 'schaakkoningin' en 'dam in het damspel' betekent. Die zijn door dammers van schakers overgenomen, zeggen ze. Maar dat is nu, was het vroeger ook zo?De geschiedenis van het dammen

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moeten we veel weten van de geschiedenis van het schaakspel: is het damspel jonger dan schaken, en zou het inderdaad uit het schaakspel zijn voortgekomen? We moeten ook veel weten van de geschiedenis van de taal: klopt het dat wij dammers de naam dame van schakers hebben overgenomen? Etymologie heet dat, uitzoeken waar een woord vandaan komt. We moeten veel weten van geschiedenis in het algemeen. We moeten veel weten van het damspel in allerlei landen. En zo is er nog meer, heel veel meer.

Dr. A. v.d. Stoep heeft zich enorm verdiept in de historie van het dammen en er een website aan gewijd. Het is zoveel informatie, dat het ondoenlijk is om dat hier allemaal te schrijven. We volstaan derhalve met een link naar zijn site, waar u het allemaal kunt lezen.

Klik hier voor de site van Dr. v.d. Stoep.

Met dank aan:

Eye-t Webdesign

Muziekhuis Souman

PetreaInvest